NY GUDSTJÄNSTTID: KL. 12.00

Gudstjänsttiden i Petalax församling ändras tillfälligt från kl. 11 till kl. 12 under en prövotid från 1.2 till 31.7.2020.

Då Mats Björklund slutade minskade antalet präster från fyra till tre i Malax kyrkliga samfällighet som helhet. Dessutom är kyrkoherden för tillfället gemensam för Petalax, Bergö och Malax församlingar.  Därför har församlingsrådet i Petalax beslutat att koordinera gudstjänsttiderna i församlingarna så att samma präst vid behov ska kunna hålla alla tre gudstjänster i samfällighetens församlingar under samma söndag. Gudstjänst-tiden i Malax är kl. 10 och på Bergö kl. 14.

ALTERNERINGSLEDIG FÖRSAMLINGSPASTOR

Församlingspastor Cay-Håkan Englund är alterneringsledig under tiden 1.2.2020-31.7.2010.

PREDIKOBITRÄDE I FÖRSAMLINGEN

Under Cay-Håkan Englunds alterneringsledighet är teologen och musikern Frank Isaksson anställd som predikobiträde. Han kommer bland annat att hålla gudstjänster och andakter.

2019:

TOMI TORNBERG T.F. KYRKOHERDE

Mats Björklund har tillträtt kyrkoherdetjänsten i Solf församling från och med 1:a september. Domkapitlet har förordnat kyrkoherden i Malax församling, Tomi Tornberg, till t.f. kyrkoherde i Petalax och Bergö församlingar vid sidan av egen tjänst under tiden 1.9-31.12.2019. Tomi Tornberg kommer som t.f. kyrkoherde i första hand att ansvara för det administrativa arbetet, medan församlingspastor Cay-Håkan Englund i huvudsak kommer att sköta gudstjänster och förrättningar.

MATS BJÖRKLUND KYRKOHERDE I SOLF

Församlingens kyrkoherde Mats Björklund har sökt och fått tjänsten som kyrkoherde i Solf församling. Mats kommer troligen att arbeta i Petalax och Bergö ännu i augusti, för att sedan tillträda tjänsten i Solf i september. Den exakta tidpunkten är ännu inte fastslagen. Då infobladet skrivs är det oklart hur församlingen går vidare med tillsättandet av en ny kyrkoherde.

KYRKPRESSENPRENUMERATIONER

Församlingen prenumererar på Kyrkpressen åt alla sina medlemmar med en tidning per hushåll. Adressuppgifterna får vi från magistraten. Vi får också automatiskt uppgifter därifrån om ny adress då någon flyttar, men då och då händer det ändå att systemet fallerar. Därför ber vi dig nu ta kontakt med pastorskansliet (ti-ons tel. 050-5837353) om:

· Du är medlem i Petalax församling men Kyrkpressen ändå inte kommer till ditt hushåll.

· Kyrkpressen har slutat komma efter att du flyttat till eller inom Petalax.

· Ditt hushåll får flera exemplar av tidningen.

Seurakunnan  suomenkieliset jäsenet voivat saada Kotimaa-lehti Kyrkpressenin sijaan. Ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon jos haluat Kotimaa-lehteä!

PLANTERINGAR VID MINNESLUNDEN

Minneslunden invigdes redan i höstas och under våren har vi gjort planteringar på området. Anläggningsarbetet gör av församlingens egna anställda och därför har vi delat upp det i flera etapper för att också hinna med alla löpande uppgifter vid sidan om.  Flera bänkar, plattor där bänkarna ska stå samt belysning är till exempel ännu på kommande.

PLANÄNDRINGEN FÖR TISTRONSKÄR FORTSÄTTER

Tistronskärs framtid har väckt frågor bland byborna och från församlingens sida meddelar vi att planeringsprocessen för tistronskärsområdet fortsätter i enlighet med församlingsrådets ursprungliga beslut.

2018:

NY FÖRSAMLINGSMÄSTARE

Församlingens tidigare församlingsmästare Marléne Ståhl har gått i pension. Hon efterträds av övermalaxbon Mats Holmberg. Samtidigt har telefonnumret till församlingsmästaren ändrat. Det nya numret är: 040-4878950

MINNESLUNDEN

Sedan november 2018 finns det en minneslund på gravgården. Minneslunden är uttryckligen en urnlund, där urnorna alltid grävs ner. Ingen aska strös ut i lunden. Runt minnesstenen finns plats för ljus och blomvaser. Tanken är att ingen ska veta exakt var i lunden urnorna är nedsatta. Därför närvarar de anhöriga inte då urnan grävs ner. Om man istället vill placera en urna i en vanlig gravplats är det möjligt precis som tidigare.

Från och med januari 2017 har församlingen ny faktureringsadress:

Kyrkans servicecentral/

Petalax församling