Dop

Vår kyrka har två sakrament, dopet och nattvarden. Genom dopet upptas en människa i Guds och församlingens gemenskap. Dopet är det kristna livets startpunkt. Det är också något som finns med oss hela livet.  Det betyder att vi alltid får tro på och leva som att Jesu försoning och seger över synden och döden gäller just oss.

Dopets grund finns i dop- och missionsbefallningen (Matteusevangeliet 28:18-20). Genom dopet blir man medlem i lokalförsamlingen och samtidigt i den världsvida kyrkan.

Vi praktiserar barndop, men den som inte är döpt kan också bli döpt i vuxen ålder. Då får man först genomgå kristendomsundervisning och bekänna sig till den kristna tron.

Kontakta kansliet (050 583 7353) för närmare information.

En baby omgiven av händer som sträcks ut till välsignelse.

Allt du ska minnas att ordna i god tid och det du ska göra just före dopet.

Läs vad du ska minnas inför dopet

En fadder, är en viktig person i ett barns liv, en trygg vuxen och vän. Faddrar kallas också ibland gudmor och gudfar.

Läs om att välja faddrar

Vissa delar av dopet är det bestämt att ska vara med och andra vill prästen gärna höra om hur ni vill ha det. På det sättet blir dopet ett fint minne för just er familj.

Så här går dopet till

Kanske du ännu funderar över något. Kolla då här.

Läs vanliga frågor om dop

Det aldrig är för sent att låta döpa ditt barn. Ni kanske ordnade en namngivningsfest för att fira ert barns födelse, men valde att inte ha dop? Inga problem! Dop kan man ha senare också.

Läs om att bli döpt som vuxen